• Wandelen in Historisch Oudorp

  11 juni 2019
 • Data: zaterdag 14 september en zaterdag 12 oktober. Verzamelen bij het Witte Kerkje, aanvang 10:00 uur

  Oudorp een is van de oudste dorpen in de omgeving. Omstreeks het jaar 950 werd daar een kerkje gesticht, een zeker teken dat zich toen al een woongemeenschap had ontwikkeld. 
  Tot oktober 1972 is Oudorp een zelfstandige gemeente geweest. Sindsdien is het één van de acht wijken van de gemeente Alkmaar. Het is de meer dan duizend jaren zelfstandigheid die heeft gemaakt dat Oudorp zo’n rijke historie heeft, waarover zo veel bekend is. 

 • Om U de nodige informatie te verschaffen is een gidsje gemaakt. In het boekje op de ingevoegde kaart zijn de geschiedkundig meest interessante plaatsen, objecten en gebouwen die Oudorp rijk is met nummers aangegeven. Bij elk nummer kunt u in de teksten in deze gids lezen wat de historische achtergrond of betekenis is van die plaats of dat object. 
  U kunt natuurlijk bij nummer 1 beginnen en vervolgens op volgorde alle punten langslopen om te eindigen bij de laatste. Dat is de langste wandeling die mogelijk is (circa 6 km). 
  Maar u kunt ook uw eigen route kiezen. Of misschien vindt u het leuker om niet op één dag alles te zien en te doen, maar daar meerdere dagen aan te besteden. Het is net wat u wilt. De bedoeling is dat u er op uw manier zo veel mogelijk van geniet. 

 • Twee maal per jaar een wandeling doen onder leiding van een gids

  Overigens, de route leent zich ook uitstekend om op de fiets, of met een booster of rolstoel te worden afgelegd! Twee maal per jaar, in het voorjaar en in het najaar, kunt u de wandeling doen onder leiding van een gids. De datums worden op een later tijdstip bekend gemaakt op de website. Voor groepen zijn aparte afspraken te maken. Wandelingen die zich beperken tot het historisch interessante en natuurrijke gebied van de Oudorperhout worden op verzoek georganiseerd samen met de Stichting Oudorperhout. (www.stichtingoudorperhout.nl)

 • Oudorp bereiken met het openbaar vervoer

  Oudorp is goed te bereiken met het openbaar vervoer.
  Komt u met de trein, dan kunt u vanaf het station Alkmaar Centraal met bus 10 naar Oudorp. Aanbevolen uitstapplaatsen: Dommelstraat of Nijenburg. U kunt ook op het station Alkmaar-noord uitstappen en aan de zuidzijde van het station naar de molens lopen, via de houten Berkhoutbrug over de Hoornse Vaart. U bevindt zich dan al op de wandelroute. De Stichting Historisch Oudorp wenst u veel plezier