Thuis oude archieven bekijken

Regionaal Archief start gratis scanservice

 Thuis archieven uit de regio induiken kan nu dankzij een gratis service van het Regionaal Archief in Alkmaar. Met de service scannen-op-verzoek kan iedereen via de website van het archief een aanvraag doen om archiefstukken te laten scannen. De scans zijn online te bekijken en te downloaden. De komende maanden wordt deze digitale dienstverlening op maat verder uitgebreid.

 De knop “scan aanvragen” zal u steeds vaker aantreffen bij archiefstukken. De service betreft archiefmateriaal van voor 1900. Het gaat vooralsnog om overheidsarchieven. Die bevatten historisch materiaal, dat nu overal digitaal bestudeerd kan worden, bijvoorbeeld oude raadsnotulen, registers van het weeshuis in Den Helder, documenten over een schutting tegen konijnenoverlast in Castricum en het aansteken van de straatlantaarns in achttiende-eeuws Alkmaar.

 Nu kunt u al scans aan te vragen van stukken uit twintig van de vroegste gemeentearchieven uit de regio, zoals het oude stadsarchief van Alkmaar en de archieven van Heiloo, Castricum, Bergen, Schoorl en Egmond, Noord- en Zuid-Scharwoude, Schagen, Oude en Nieuwe Niedorp, Den Helder en Texel. 

 Digitaal archiefstukken bekijken bestaat al langer. Er zijn al bijna drie miljoen scans van archiefstukken online te raadplegen. Via scannen-op-verzoek bepalen ook onderzoekers en andere geïnteresseerden voortaan wat er gedigitaliseerd wordt. Om iedereen de kans te geven scans aan te vragen geldt voorlopig een maximum van twee aanvragen per persoon per week.