• Sovjetsoldaten in Noord-Holland tijdens de WOII

  1 mei 2019
 • Lezing bij Regionaal Archief Alkmaar over zoektocht naar nabestaanden.

  Nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie bleven decennialang onwetend over het lot van hun vader, opa of oom. Ze wisten niet dat veel Sovjetsoldaten begraven liggen op het Sovjet Ereveld te Leusden. Totdat Remco Reiding besloot hen te zoeken en hen vertelde waar hun familielid is begraven. 

  Reiding spreekt 21 mei bij het Regionaal Archief te Alkmaar over zijn zoektocht en over de aanwezigheid van Sovjetsoldaten in Noord-Holland. Want van Egmond tot aan Texel waren tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden soldaten uit de Kaukasus en Centraal-Azië gelegerd. Zij waren geronseld door de Duitsers in krijgsgevangenenkampen, waar meer dan drie miljoen Sovjetsoldaten door honger en ellende om het leven zijn gekomen.

  Voor zijn opsporingswerk werd Reiding geridderd in Nederland en onderscheiden door de president Poetin van Rusland. Zijn zoektocht beschreef hij in het boek Kind van het Ereveld. 

  De gratis lezing van 21 mei vindt plaats bij het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, en duurt van 19.00 tot 21.00 (inloop vanaf 18.30). Aanmelden is verplicht.