Online lezing over Truus Wijsmuller

Tante Truus, moeder van 1001 kinderen

 Truus Wijsmuller (1896-1978) bracht haar jeugd door in hartje Alkmaar. Met haar praktische aard en strijdlust hielp zij in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog de beroemde Kindertransporten te organiseren. Op haar geboortedag, 21 april, neemt Leen Spaans van het project ‘Tante Truus is hier’ geïnteresseerden, in een online lezing van het Alkmaars Historisch Café, mee in het leven van deze bijzondere vrouw. 

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog redde Truus Wijsmuller duizenden kinderen van het Duitse regime. Kinderen uit verschillende hoeken van Europa en met name van joodse komaf. Zij begon kleinschalig, zoals het regelen van een veilig onderduikadres voor een groepje kinderen. Later hielp ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze acties dankt zij haar bijnaam die de volwassen geworden kinderen bij haar overlijden in 1978 gaven: ‘moeder van 1001 kinderen’. Haar heldendaden zijn vrijwel vergeten, ook in Alkmaar, waar nu een straat naar haar is vernoemd, en wordt zij geëerd met een standbeeld. Maar wie was deze bijzondere vrouw?

 Online lezing
De lezing van woensdag 21 april is vanaf 19:30 uur online via Zoom bij te wonen. Er is een presentatie van ongeveer een half uur, verrijkt met beeldmateriaal. Na afloop is ruim de gelegenheid voor vragen. Tickets kosten €4,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard: http://bit.ly/TruusWijsmuller. Na aankoop krijgt u op de dag van de lezing via uw mailadres een link naar de bijeenkomst. Voor Zoom hoeft u niets te downloaden.