Lezing over Jan van Scorel in Historisch Café

Renaissanceschilder had rijk netwerk in Schoorl en Alkmaar

De bekende kunstenaar Jan van Scorel (1495-1562) werd geboren in Schoorl en ging naar school in Alkmaar. Hij werkte daarna op allerlei plekken in Europa – van Keulen tot Rome. Tegenwoordig staat Jan van Scorel vooral bekend als de schilder die de renaissance naar Nederland bracht. Kunsthistorica Gaila Jehoel laat tijdens het Alkmaars Historisch Café van donderdagavond 20 februari zien dat Van Scorel zijn succes mede te danken had aan een rijk netwerk, waarvan de basis lag in zijn geboortestreek.

Jan van Scorel was de eerste kunstenaar uit de Noordelijke Nederlanden die naar Italië reisde en werkte in Venetië en Rome, onder meer voor de Nederlandse paus Adrianus VI. Als pelgrim maakte hij bovendien de dure en exclusieve reis naar Jeruzalem. Terug in de Nederlanden werd hij kanunnik in Utrecht en schilderde hij portretten voor de aristocratie en altaarstukken voor kerkelijke opdrachtgevers. Gaila Jehoel vertelt tijdens deze lezing hoe Van Scorel bovenal een succesvol netwerker was, die zijn artistieke, diplomatieke en zakelijke talenten wist in te zetten om zijn ambitieuze doelen te behalen. De eerste belangrijke contacten deed hij op in Schoorl en Alkmaar.

Kaarten voor de lezing van donderdag 20 februari zijn te koop in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of 072-5156644. De kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen €5,-.  Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang: 20.00 uur.

Jan van Scorel, Groepsportret van Jerusalemsvaarders uit Haarlem.