• Lezing Historisch Café over het Oer-IJ

  7 maart 2019
 • De invloed van het Oer-IJ op de regio 

  In het gebied tussen Alkmaar, Haarlem, Amsterdam en Zaanstad stroomde tweeduizend jaar geleden het Oer-IJ. Die rivier heeft een enorme invloed gehad op het landschap en daarmee de bewonersgeschiedenis van de regio. Een van de auteurs van de Atlas van het Oer-IJ-gebied, Frits David Zeiler, spreekt tijdens het Historisch Café op 26 maart over het onderwerp. 

  De lezing gaat over de bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ-gebied en de veranderingen van het landschap in de loop der eeuwen door ontginningen, duinverstuivingen, klimaatverandering en het verschuiven van de kustlijn. Er werden vanaf de late middeleeuwen dijken, dammen en sluizen aangelegd, bossen gekapt en weer aangeplant, steden gebouwd en industriële activiteiten ontplooid.

  Zeiler gaat tijdens de lezing ook in op de namen van dorpen en steden in het Oer-IJ-gebied, die vaak een relatie hebben met de kenmerken van het landschap. Heiloo bijvoorbeeld, duidt op een ‘heilig’ bosgebied uit de voorchristelijke periode. De Limmerkoog heeft zijn naam te danken aan een landaanwas en de naam Alkmaar heeft alles te maken met het waterrijke landschap. De namen in onze regio zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Oer-IJ-gebied.

  Kaarten voor dinsdag 26 maart zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. 
  Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.