Honderdduizend afbeeldingen online bij het Regionaal Archief

Een mijlpaal voor de beeldbank van het Regionaal Archief in Alkmaar: er zijn nu meer dan honderdduizend afbeeldingen online te bekijken op de website Het zijn foto’s, kaarten, prenten en tekeningen uit het hele werkgebied van het archief. De afbeeldingen dateren uit de periode van de zestiende eeuw tot heel recent.

Het Regionaal Archief beheert een enorme collectie beeldmateriaal. Van landkaarten tot kopergravures en van diapositieven tot prentbriefkaarten. Samen vertellen ze mooi en op hun eigen, beeldende manier de geschiedenis van de regio en haar inwoners.

Veel heeft het Archief de afgelopen jaren gedigitaliseerd en zichtbaar gemaakt via de beeldbank op www.regionaalarchief.nl. Wereldwijd weten duizenden digitale bezoekers deze inmiddels goed te vinden. Onlangs kwam daar een serie scans van ongeveer 1400 prachtige en haarscherpe glasplaatnegatieven over Alkmaar uit begin 20e eeuw bij.  Met deze reeks is het totaal aantal afbeeldingen dat online te bekijken is gestegen tot boven de honderdduizend: een heuse mijlpaal dus.

Foto’s (greep uit de 100.000 afbeeldingen)

Foto 1: Jongemannen in de tuin van de HBS in Alkmaar, 1925.
Foto 2: Recreanten op strand van Den Helder, 1915, de Lange Jaap op de achtergrond
Foto 3: De nog niet gedempte Loet te Schagen, circa 1925. In het water liggen beurtschippers, vooraan het schip van Beurtman
Foto 4: Bouw gemaal Lely, 1930. Uit de collectie Zuiderzeewerken bij het Regionaal Archief
Foto 5: Bedevaartsplaats Onze Lieve Vrouwe ter Nood bij Runxputte tijdens een processie met een groep pelgrims uit Beverwijk, 1907