Het vlakke land als inspiratie

Presentatie over Noord-Hollands landschap bij Historisch Café

Het eindeloze Noord-Hollandse landschap heeft kunstenaars van alle tijden geïnspireerd. Dat is te zien tijdens de tentoonstelling Weids! in Stedelijk Museum Alkmaar. Het Alkmaars Historisch Café presenteert op donderdag 3 juni een online lezing rondom het thema van de tentoonstelling. Aan de hand van talrijke kunstwerken laten gastconservatoren Diederik Aten en Ingrid Oud van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dan zien hoe het vlakke polderland door de eeuwen heen is verbeeld.

In de tentoonstelling Weids! Werken het Stedelijk Museum Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen. Veel kunstwerken uit de bijzondere collectie van het Hoogheemraadschap zijn voor het eerst voor het publiek te zien. Gecombineerd met de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar levert dat een verrassend samenspel op van oude en moderne kunst.

In de loop van de eeuwen hebben vele kunstenaars het karakteristieke Noord-Hollandse landschap verbeeld. Ze schilderden kustdorpjes, uitzichten over de polders, de koeien in de weilanden, en altijd het water en de molens, gemalen, dijken en sluizen.
De lezing van donderdag 3 juni is vanaf 19:30 uur online via Zoom bij te wonen. De presentatie duurt drie kwartier. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tickets kosten €4,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard: 

http://bit.ly/Noord-HollandsLandschap
Na aankoop krijgt u op de dag van de lezing via uw mailadres een link naar de bijeenkomst.

George ten Berge, Gezicht op de duinen bij Bergen, 1856. Stedelijk Museum Alkmaar
Arnout Colnot, Poldermolens in de Schermer, 1931. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier