Geannuleerd: Digitale middag over familiegeschiedenis

Digitale bijeenkomst over “Familiegeschiedenis” gaat niet door.Vorige week mailde het Regionaal Archief Alkmaar u over de digitale middag ‘Familiegeschiedenis in de buurt’, die gepland stond voor zaterdag 14 november.Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen hebben de organisatoren, het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en het Regionaal Archief, helaas moeten besluiten deze middag tot nader order uit te stellen. Zij hopen het evenement op een ander moment wel door te laten gaan.

Tips bij het zoeken naar voorouders die migreerden

Samen met het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis organiseert het Regionaal Archief online een informatieve middag over ‘Familiegeschiedenis in de buurt’. Thema van deze gratis livestream is migratie. In welke bronnen vind je informatie over voorouders die emigreerden of juist vanuit het buitenland in de regio kwamen wonen? Experts van het Archief en het CBG delen op zaterdagmiddag 14 november via YouTube tips, tricks en wetenswaardigheden bij onderzoek en beantwoorden vragen.

Amateurhistoricus Fred Hoek vertelt over zijn boek “Geloven in een nieuwe wereld”: de emigratie van zestig personen uit de kop van Noord-Holland naar de Hooge en Laage Prairie VS in 1849. De meeste van de emigranten kwamen uit Krabbendam.

Deskundigen van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis geven tips bij onderzoek naar gemigreerde voorouders in de verschillende CBG-bronnen. Ook tonen ze hoe je iets te weten kunt komen over familieleden die ooit met de Holland-Amerikalijn de oversteek naar de Verenigde Staten hebben gemaakt. 

 Archiefmedewerkers vertellen over onderzoek naar immigranten in de (onder)trouwregisters – een belangrijke bron om de herkomst van de bewoners van steden en dorpen in de 17e en 18e eeuw te achterhalen – en over de schat aan informatie in de archieven van de notarissen uit de regio. Het Regionaal Archief is een proef gestart met het programma Transkribus om die notariële archieven beter doorzoekbaar te maken. Tot slot biedt een digitale rondleiding door de depots een kijkje achter de schermen van het archief.

Geannuleerd: De virtuele bijeenkomst zou plaats vinden op zaterdag 14 november van 13:00 tot 15:15 uur via YouTube. Wie het gratis evenement digitaal wil bijwonen kon zich aanmelden via: https://cbg.nl/actueel/alkmaar/.