Dat zo’n 700 jaar geleden de Oudorperpolder werd gemarkeerd door twee grote kastelen is nu haast nauwelijks voor te stellen.
De graven van Holland hebben in de 13de eeuw belangrijke informatie achter gelaten in het Oudorpse landschap. De dwangburchten de Middelburg en de Nieuwburg van Floris V. zijn hierin wel het bekendst. Zichtbaar resteert daarvan haast niets meer:
Bij de Middelburg weten we dat onder het grasland de fundamenten nog aanwezig moeten zijn en bij de Nieuwburg zijn de fundamenten zichtbaar gemaakt met een wandelpad.
Een geofysisch onderzoek naar de kasteelresten werd uitgevoerd door Saricon BV in samenwerking met het Archeologisch Centrum van de gemeente Alkmaar. Met allerlei moderne technieken werden op en rond de kasteelterreinen contrastverschillen in de bodem gemeten. Door het combineren van de verschillende geofysische technieken zijn er recent hele bijzondere ontdekkingen gedaan. Kasteel de Middelburg blijkt veel groter te zijn geweest dan gedacht. Ook is er de eerste ‘barbacane’ bij een kasteel in Nederland gevonden, een versterkte voorpoort die vooral in Engeland en Frankrijk veel voorkomt.
In samenwerking met de Stichting Historisch Oudorp verteld Nancy de Jong- Lambregts van het Archeologisch centrum Alkmaar over haar ontdekking in de Oudorperpolder.
Plaats van handeling; Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1, Alkmaar. Datum 15 november 2019, Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur.
