Archief Nicolaas Witsen naar Regionaal Archief

Tekeningen en documenten over honderden schepen

Nautisch Centrum Nicolaas Witsen heeft het complete bedrijfsarchief geschonken aan het Regionaal Archief in Alkmaar. De scheepswerf is een begrip in Alkmaar en omstreken. 

Scheepswerf Nicolaas Witsen begon in 1853 met het bouwen en repareren van schepen. De werf, genoemd naar een zeventiende-eeuwse Amsterdamse burgemeester die een standaardwerk over de scheepsbouw schreef, was eerst gevestigd op ‘t Veneetse Eiland en tegenwoordig wat verderop in Oudorp. Onder directeur Remon de Nijs heeft het bedrijf zich recent gespecialiseerd in stalling, onderhoud en reparatie van schepen.

 ‘Met deze schenking wordt een belangrijk en aansprekend stukje industriële geschiedenis van Alkmaar veiliggesteld,’ zegt directeur Paul Post van het Regionaal Archief. Het archief van de werf bestaat uit bouwtekeningen en gegevens over de bouw, de verkoop en reparaties van schepen – en veel foto’s. Deze stukken werden zo’n twintig jaar geleden gevonden onder de vloer van het kantoor van de werf. Sindsdien heeft het bedrijf het archief zorgvuldig geordend en bewaard. Liefhebbers van schepen raadplegen het regelmatig om oude vaartuigen weer in originele staat te kunnen herstellen. Al eerder droeg de werf ruim achthonderd foto’s over aan het Regionaal Archief. Die zijn te bekijken via archiefalkmaar.nl/beelden.

Directeur Remon de Nijs van Nicolaas Witsen: ‘Het archief bevat veel bijzonder historisch materiaal, over schepen en de geschiedenis van het bedrijf. Heel mooi vind ik een foto uit 1951 van de werf aan de Eilandswal, met op het dak een reclamebord en het telefoonnummer: 2297. Ons telefoonnummer eindigt nog steeds op die cijfers.’