Alkmaar-Noord in de jaren tachtig

Gratis online-presentatie door het Regionaal Archief

Het Regionaal Archief verzorgt een live online-presentatie over Alkmaar-Noord in de jaren tachtig. De presentatie is op donderdagavond 25 februari gratis te volgen via YouTube. Aan de hand van rijk historisch beeldmateriaal wordt de kijker meegenomen naar de tijd van grote veranderingen aan de noordkant van de stad.

 Alkmaar groeide in de jaren tachtig flink naar het noorden. Ten noorden van de Huiswaarderweg kwamen er verschillende nieuwe wijken en nieuwe voorzieningen. Mensen uit heel Noord-Holland verhuisden naar dit nieuwe stadsdeel, opgebouwd rondom Winkelcentrum De Mare.

 Met veel foto’s en achtergrondverhalen voert Mark Alphenaar van het Regionaal Archief de kijkers tijdens deze digitale avond langs plekken die voor velen herkenbaar zullen zijn, maar waarvan lang niet iedereen de geschiedenis kent. Zo vertelt hij onder meer over de bouw van Winkelcentrum de Mare, de houtskeletbouw, het PEN-dorp, het Jan Arentsz en over een heuse atoombunker.

De presentatie is gratis en live te zien via YouTube op donderdag 25 februari, van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via archiefalkmaar.nl/alkmaarnoord.

Foto 1: Winkelcentrum De Mare rond 1984. Foto: J. Elsinga.

Foto 2: Burgemeester De Wit toont een kaart van de verkaveling van de wijk De Horn. Foto: J. Elsinga.

Foto 3: Urkstraat, 1982. Met het neerzetten van een kunstwerk van vier palen werd het startsein gegeven voor de bouw van 260 premie huurwoningen. Foto: K. Blokker.